Constantin Asofronie

(INTERVIU) Constantin Asofronie: „Cinstiți trecutul și eroii țării”

Ana Maria Madan

– Care este povestea dvs de viață? Ce ar trebui să cunoască lumea despre dvs? 

M-am născut pe niște meleaguri pline de istorie, cultură și oameni gospodari și cumsecade, la hotarul dintre România și Ucraina, dintre Bucovina de Nord si de Sud  dintre județele Botoșani și Suceava, aproape de intrarea Râului Siret în țara și locuiesc de 20 de ani la Galați, unde Siretul se varsă în Dunăre. Am urmat Liceul militar de marina si apoi Academia Navală la Constanța. Am început cariera ca ofițer în Marina Militara în 1984 si terminată în 2016, pensionat cu gradul de comandor. Am lucrat 18 ani în componența navala a Politiei de frontieră Române (azi Garda de Coastă). Am urmat și facultatea de Drept, cu licență în 1998. Acum practic liber profesia de consilier juridic și mediator. Sunt căsătorit și am 2 fete, una a terminat facultatea de chimie, cealaltă este în anul IV la facultatea de Inginerie medicala. Soția economist, angajată la Primaria Galați. Sunt în conducerea mai multor asociații, dintre care vicepreședinte la Cultul Eroilor, membru în Comitetul de coordonare al Alianței pentru Centenar, unionist militant, amator în gazetărie si publicistica pe net.

Prima dată am aflat de situatia Cimitirului eroilor din Chișinău în 2015 de la prietenul meu Ștefan Jurja, combatant  rănit, erou decorat cu Ordinul Ștefan cel Mare după războiul din Transnistria. L-am ajutat să scrie o carte de memorii, apoi am scris una împreună în cinstea Centenarului Unirii Basarabiei cu România, "Regasire și Reunire". Am participat la mai multe acțiuni unioniste din România și Republica Moldova, am mai vorbit cu ziaristul Gh. Budeanu, combatantul Vasile Zaiat, Veceslav Verlan, Ghenadie Cosovan, Diana Zlatan Ciugureanu, St. Sofronovici și alții, care au așteptat pe 23 mai 2018 grupul nostru de 55  membri aflati într-o excursie comemorativă la cimitirile de onoare ale ostașilor români din Basarabia. Acești prieteni ne-au expus situația cimitirului si poziția autorităților basarabene.

De la Oficiul Național Cultular al Eroilor din România aveam răspunsul ca nu se poate implica și renova cimitirul, cum a facut cu celelalte 17 până la soluționarea situației juridice a terenului. Le-am promis încă o soluție: să facem noi o interpelare și solicitare de sprijin de la europarlamentarii români, care ar putea lua legătura cu cei din celelalte țări UE și aceștia să condiționeze acordarea de ajutoare în continuare de rezolvarea cimitirului din Chisinau. Am vorbit si am dat un memoriu deputatului Mircea Diaconu la Conferința unioniștilor la Parlamentul european la 5 septembrie 2018. Am făcut o donație de 700 Ron și voi mai da pentru reparații, urmând să sprijin si renovarea dupa soluționare. Am mai ajutat pe preotul Vle Burduja pentru biserica și cimitirul de la Cania, raionul Cantemir si preotul Andrian pentru construirea Manastirii Eroilor Neamului de la Țiganca.

– De ce ați hotărât să vă implicați în campania de colectare a fondurilor pentru salvarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău? 

Am hotărât să mă implic, pentru că am mai făcut-o în Romania și Republica Moldova, pentru că trebuie să păstrăm aceste opere comemorative de război în stare bună, să cinstim astfel memoria celor care s-au jertfit pentru țară și viitorul nostru mai bun. Am numeroase rude care au căzut pe front, altele condamnate, deportate, ucise. Când alții ori statul nu se implică, o facem noi cu asociatia si alți cetățeni. Felicit Asociația „Unirea-ODIP” pentru întreținere și reparații.  Este revoltătoare afacerea murdară cu vânzarea acelui teren și trebuie anulată și amenajat cimitirul eroilor din capitala Basarabiei.

-Cât este de important de implicat în astfel de proiecte în contextul Anului Centenar?

Anul 2018 are multiple semnificații fiind declarat în România Anul Centenarului Razboiului de reîntregire și Centenarului Marii Uniri. Odată în viață, măcar la astfel de ocazie istorică, am angajat asociația și am participat la multe acțiuni dedicate Centenarului și cinstirii eroilor de război și ai unirii. Vom mai face și altele cât mai mulți români, pentru retrezirea acestuia la realizarea  cinstirea trecutului de luptă și jertfă.

-Ce mesaj aveți pentru românii de pretutindeni pentru a vă urma exemplul și a contribui la păstrarea memoriei eroilor români?

Pentru românii de pretutindeni, am un mesaj să cinstească trecutul și eroii, țara, valorile naționale, să mai revină în țară să întărească legăturile cu cei rămași  să contribuie cât pot la astfel de acțiuni și să lupte pentru un viitor mai bun împreună.

Trăiască România!

Trăiască tricolorul

Acasă este glia

Acasă-i viitorul.

Salvează și tu Cimitirul Eroilor Români!