dd

Se clatină fotoliul lui Ciocoi. Deputații PPDA și PAS au înaintat o moțiune de cenzură împotriva ministrului de externe

Corina Bezer

Eu sunt feciorul unui veteran al războiului de pe Nistru, şi-mi aduc aminte cum am fost evacuaţi din Vadul lui Vodă la Chişinău. Îmi aduc aminte lacrimile mamei şi să faci asemenea declaraţii este descalificant”, a declarat Mihai Popșoi, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PAS.

„Dnul Ciocoi a fost propus în calitate de ministru de externe încă în iunie 2019, şi am luptat la sânge ca să nu deţină portofoliul politicii externe.Acum reiterăm ceea ce am spus şi în 2019 că acest ministru nu face faţă la ministerul de Externe”, a spus Dinu Plîngău, deputat PPDA.

Socialiştii spun că iniţiativa PAS şi PPDA este, doar, un act politic şi că o moţiune poate fi depusă împotriva activităţii unui ministru şi nu pe baza declaraţiilor acestuia.
 
„Eu susţin demersul de ieri al d-lui ministru Ciocoi că trăim într-un stat care pretinde a fi democratic, şi noi toţi, deputaţii, miniştrii, cetăţenii, avem dreptul să expunem anumite viziuni şi să dăm aprecieri”, susține Vlad Bătrîncea, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PSRM.

De cealaltă parte, democrații spun că încă nu au luat o decizie in interiorul fracţiunii referitoare la acest subiect. Deputaţii PDM spun că-l aşteaptă pe Aureliu Ciocoi în plen pentru explicaţii. 
 
„A fost o declaraţie foarte sensibilă, de aceea ar trebui să aflăm ce s-a avut în vedere pentru a nu fi interpretată diferit, deoarece problema transnistreană este mult prea sensibilă pt. Republica Moldova şi trebuie să fim mult prea atenţi”, a declarat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Potrivit regulamentului Parlamentului, o moţiune simplă se dezbate în plen în cel mult 14 zile de la data depunerii şi poate trece testul Legislativului cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi.