Lilian Darii

Viceministrul de externe Lilian Darii a participat la şedinţa de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU dedicată examinării conflictelor în Europa

Vlad Alcaz

Conform unui comunicat de presă al MAEIE ședința a fost  convocată la iniţiativa Ucrainei, Preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate pentru luna februarie, şedinţa a avut drept scop examinarea ameninţărilor la adresa păcii și securităţii internaţionale şi regionale, cauzate de conflictele nereglementate sau în curs de desfăşurare pe continentul european. 

Ședința a fost prezidată de ministrul de externe al Ucrainei Pavlo Klimkin. La dezbateri au participat secretarul general al ONU Antonio Gutteres, reprezentanţi de nivel înalt ai OSCE, UE, GUAM, precum şi o serie de miniştri şi viceminiştri, în particular, din statele europene afectate de conflicte, care au pus în evidenţă viziuni, abordări şi modalităţi de reglementare a conflictelor, cu asistenţa şi implicarea ONU şi a organizaţiilor regionale relevante.

În intervenţia sa, viceministrul de externe Lilian Darii a subliniat costurile umane şi economico-sociale ale conflictelor “îngheţate” şi în curs de desfăşurare din arealul ex-sovietic, precum şi efectele negative pe care respectivele le comportă pentru pacea şi stabilitatea regională. În acest context, au fost prezentate viziunea şi eforturile Republicii Moldova pe linia reglementării conflictului transnistrean şi depăşirii problemelor de diversă natură, care derivă din această stare de fapt.

Şeful delegaţiei moldoveneşti a pledat pentru o mai bună interacţiune a ONU şi a organizaţiilor regionale în vederea creării premiselor de reglementare a conflictelor de lungă durată, accentuând totodată, necesitatea unor acţiuni mai ferme din partea ONU, în particular, din partea Consiliului de Securitate, în scopul asigurării respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale statelor afectate de conflicte.