Andrian Candu

(VIDEO) Speakerul Parlamentului va avea propriul drapel! Inițiativa a nemulțumit unii deputați

Corina Bezer

„Doriți dumneavoastră ori nu doriți, dar stindard trebuie să fie, deoarece legea obligă să existe astfel de stindard, în special prevede Legea privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova”, a declarat deputatul PDM, Sergiu Sârbu. 

 Inițiativa a stârnit discuții aprinse în plenul Parlamentului. „Acest proiect de hotărâre mă face să cred că autorii suferă de grandomanie. Există așa o boală – mania de a-ți atribui importanță nejustificată, exagerată”, a declarat deputata PLDM, Maria Ciobanu.

„Ține de instituție și nu ține de persoana nemijlocită care ocupă o anumită funcție”,  a răspuns președintele Parlamentului Andrian Candu.

Nici socialiștii nu au ezitat să-și arate nemulțumirea, însă au provocat hohote de râs în Legislativ.

„Care act ne-ar obliga cumva ori ne-a obligat să elaborăm o astfel de hotărâre și să ajungem la momentul în cadre să o dezbatem?”, a întrebat deputatul socialist Grigore Novac. 

„Domnul Candu nu are nevoie poate de un astfel de stindard, dar instituția președintelui Parlamentului are nevoie de un astfel de simbol. Poate peste vreo 20 de ani, când reprezentantul partidului dumneavoastră va fi speaker în Parlament, veți înțelege că e vorba de instituție, nu de persoană”, a răspuns Sergiu Sârbu. 

„20 de ani, domnule Novac. Ați auzit? Sergiu Sârbu, cum se zice în limba rusă, e „v udare” astăzi, da?”, a glumit Andrian Candu. 

„Sergiu Sârbu el e „v udare” numai când tace”. (sala râde), a răspuns  socialistul Grigore Novac.

Potrivit hotărârii, la ceremoniile de arborare a Stindardului preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.

ff