Valeriu Munteanu părăsește PL

(VIDEO) Valeriu Munteanu a părăsit Partidul Liberal! Reacția formațiunii

Corina Bezer

Valeriu Munteanu a declarat că a susținut deschis și insistent în interiorul PL, încă de la început, participarea formațiunii la alegeri alături de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Liberal Democrat.

De asemenea, a salutat decizia liderului PL Mihai Ghimpu de a iniția dialogul cu aceste partide. Începând cu data de 5 noiembrie, delegat fiind, a participat la șase întâlniri. „Dialogul a fost pe alocuri complicat, dar sincer și corect la început. PAS și PPPDA au venit cu oferta de a „găzdui” reprezentanții PL și PLDM pe lista ACUM și în circumscripții, doar după ce fiecare aspirant la funcția de deputat va trece comisia de integritate, formată de societatea civilă, iar locurile pe listă și repartizarea circumscripțiilor se va realiza, în exclusivitate, în baza criteriilor de meritocrație a persoanelor propuse”, a declarat Valeriu Munteanu. 

Potrivit lui, pe 10 decembrie a avut loc ultima întâlnire cu reprezentanții PAS, PPPDA și PLDM. Președintele formațiunii a venit, însă, fără o decizie a Partidului Liberal, pretextând că se așteaptă reuniunea partidului din 16 decembrie pentru o decizia finală, care, așa cum a spus dânsul, nu știe care va fi. „Este o scuză slabă. Un om politic, un lider de partid puternic, nu așteaptă doar, ci propune, construiește, are o viziune! O viziune în care crede, pentru care luptă și cu care învinge. Când noul șef de partid a spus că așteaptă reuniunea partidului pentru a anunța decizia, mi-am dat seama că totul s-a încheiat. Că PL a decis deja să nu fie de partea bună a istoriei. Așa cum văd eu și înțeleg astăzi istoria noastră”, susține Valeriu Munteanu.

La scurt timp, Partidul Liberal a venit cu o reacție. Potrivit comunicatului de presă „Partidul Liberal respinge afirmațiile false și denigratoare făcute astăzi, într-o conferință de presă și nu le comentează. O persoana care recurge repetat și insistent la minciuni, nu merită nicio atenție. În același timp, pentru evitarea speculațiilor facem următoarele precizări cu privire la cronologia faptelor:

1. Din vara anului curent, PL a chemat constant întreaga opoziție pentru formarea unui bloc unic pentru alegerile parlamentare.

2. În acest sens, începand cu luna noiembrie, au loc discuții cu PAS, PPDA și PLDM, iar ultima runda în acest sens, a avut loc, ieri, 10 decembrie. Drept confirmare, pot fi vazute declarațiile pentru presă ale reprezentanților celor patru partide făcute după ședință.

3. Un refuz al PL de a participa sau nu, cu blocul "ACUM", nu poate exista atât timp cât un asemenea subiect nici nu a figurat pe ordinea de zi a Consiliului Republican al PL din 25 noiembrie, având în vedere ca erau în curs discuțiile cu cele trei formațiuni pentru atingerea compromisului.

4. La Congresul din 1 decembrie a fost programată o nouă ședință a Consiliului Republican al PL, pentru data de 16 decembrie, dată confirmată și de Biroul Politic al partidului din 4 decembrie.

5. Obiecții, cu privire la data de 16 decembrie, nu a avut nimeni, nicio persoană”.

Totodată, Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție după ce fostul vicepreședinte al Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a anunțat că părăsește formațiunea.

„Salutăm decizia domnului Valeriu Munteanu de a-și declara susținerea pentru viitorul bloc ACUM și de a contribui la consolidarea forțelor sănătoase anti-regim. Unitatea dreptei autentic pro-europene este crucială în acest moment”, se arată în declarația formațiunii postată pe Facebook.