dd

Oportunități pentru ingineri! Astăzi a fost inaugurat FabLab – cea mai modernă platformă de fabricație digitală, design industrial și inginerie

Corina Bezer

Atelierul este dotat cu echipamente și utilaje de ultimă generație, controlate de calculator și oferă acces tinerilor ingineri să-și dezvolte cele mai inovative idei. Deși ingineria pare o meserie foarte complicată, Diana – Valeria nu se teme de nicio provocare în domeniul științei. Tânăra studentă este pasionată de tehnologie și își dorește să dezvolte știința din Republica Moldova.

„Toate piesele astea încerc să le asamblez. Fac conexiunea cu motoarele ca să le putem mișca în modul acesta. Pe lângă faptul că eu învăț ingineria software, noi suntem ingineri și nu scriem doar cod și mă simt foarte bine că o să văd cum pun program scris la calculator să miște chestia asta – e tare super”, a declarat Diana – Valeria Vacaru, studentă Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică.

jj

În cadrul evenimentului de inaugurare, partenerii internaționali care au contribuit la construcția FabLab au avut ocazia să admire echipamentele și inovațiile tinerilor. Aceștia spun că cercetarea și inovarea contribuie în mod direct la prosperitatea unei națiuni, iar inginerii sunt viitorul țării.

Brock Bierrnan, Asistentul Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia: „Suntem convinşi că tehnologia este cheia prosperităţii Republicii Moldova. lată de ce tindem să oferim tinerilor acces la cele mai progresiste soluții în acest domeniu, căci viitorul Moldovei este în mâinile lor şi abilitățile lor incredibile. Centrul de excelenţă Tekwill, renovarea laboratoarelor CIRCLE din cadrul UTM şi, mai nou, lansarea FabLab Chişinău fac parte din eforturile noastre constante de a pregăti specialişti calificați pentru indusria TIC, grupată cu ingineria şi industriile creative”.

Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Molciova: „Cercetarea şi inovarea contribuie în mod direct la prosperitatea unei naţiuni. Suedia este a doua cea mai inovatoare țară din lume şi pe locul întâi la capitolul cercetare şi dezvoltare. Suntem onorați că ajutăm tinerii din Moldova să-şi construiască un viitor prosper aici, acasă, pe un fundament solid, materializat în competențe ce țin de tehnologie, creaţie şi antreprenonat”.

La eveniment a participat și ministrul Educației, Culturii și Cercetării care a declarat că datorită inovațiilor, Republica Moldova se poate afirma pe plan internațional.

ll

Proiectul a costat 700 de mii de dolari, dintre care 300 de mii au fost oferiți de partenerii internaționali, iar alte 400 de mii de dolari au fost investite de Universitatea Tehnică a Moldovei. Primul FabLab a fost lansat acum 17 ani în SUA, iar în prezent există în jur de 1300 de astfel de platforme în întreaga lume.