stresul afectează inteligența

Stresul îngheață memoria! Vezi cum e posibil

Mihaela Tonu

„Printre multele lucruri care își fac loc în geanta mea, întotdeauna vei găsi o agendă mică și un pix. Le port cu mine oriunde. Și dacă îmi trebuie să rețin din grabă un număr de telefon, dacă prind din mers ceva curios pentru mine?” – relatează Valeria Prodan. 

De multe ori memoria ne trădează când avem cea mai mare nevoie de ea. Cu siguranță, te-ai întrebat nu o singură dată de ce oare îți scapă din minte lucruri importante, de la mână până la gură ca și cum cineva le-a șters cu un burete.

Ce aș da să nu mai uit! Te regăsești și tu aici, nu-i așa? Pierderile de memorie și lipsa de concentrare au devenit un simptom comun în zilele noastre. Acestea apar frecvent la tinerii care trăiesc în condiții de stres. Așa se face că unul dintre cei mai mari dușmani ai memoriei este stresul. Activitățile pe care le practicăm de-a lungul zilei constituie o sursă puternică de stres, care pe termen lung ne poate afecta memoria. În situații stresante, creierul elimină un hormon, numit cortizon, care afectează hipotalamusul – zona din creier implicată în procesul de învățare. Atunci când ești stresat, creierul se blochează pentru un timp și nu-ți poți aminti lucruri pe care le știai bine înainte.

Ce-i de făcut? Evident, situațiile stresante nu pot fi evitate întotdeauna. Trebuie doar să știi cum să le faci față. Bea un pahar cu apă – buna funcționare a creierului depinde de aportul de apă pe care i-l oferi. Indiferent de dispoziția pe care o ai, zâmbește cât mai des. Zâmbetul relaxează sute de mușchi și astfel elimină tensiunea din corp. Ascultă timp de 30 de secunde o melodie care te binedispune sau repetă în gând o afirmație care să te motiveze, de exemplu: Eu sunt calm, sunt puternic. Poți învinge stresul deconectându-te de realitatea cotidiană. Relaxează-te timp de câteva secunde cu ochii închiși și cu urechile astupate cu ajutorul mâinilor. În tot acest timp imaginează-ți un peisaj frumos sau amintește-ți un moment plăcut.

Nu te panica și nu te izola. Poți cere ajutor – vei vedea că lucrurile nu stau într-atât de rău.

Sursa: Revista „NOI”